Az önkormányzati ciklus utolsó évében is stabil és kiszámítható költségvetése van Jánoshalmának

Az önkormányzati ciklus utolsó évében is stabil és kiszámítható költségvetése van Jánoshalmának

Az önkormányzati ciklus utolsó évében is stabil és kiszámítható költségvetése van Jánoshalmának

Stabil költségvetést fogadott el a jánoshalmi képviselő-testület, mérsékelten növekvő bevétel-tervezettel. Az önkormányzat 2024-ben 2 milliárd 4 millió forintból gazdálkodik, amelyből 240 millió forint jut a tervezett településfejlesztési projektekre is – közölte Czeller Zoltán polgármester.

Az önkormányzati intézmények és a gazdasági társaságok januárban állították össze a saját költségvetési terveiket. A hónap végén, ezt követően február hónap elején a tervezett bevételeket, kiadásokat a képviselő-testület bizottságai véleményezték, az üléseken további kiadáscsökkentő és bevételnövelő javaslatok születtek.

– Az idei évi költségvetésben a jelentősebb összegű változást a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséből adódó illetménynövekedés, a pedagógusok, a szociális, a gyermekjóléti és kulturális ágazatban dolgozók illetményemelése okozta – tájékoztatott a városvezető. Hozzátette: a képviselő-testület minden intézmény esetében változtatás nélkül jóváhagyta az intézményvezetők és a gazdasági társaságok vezetői által beterjesztett béremelési javaslatokat, ami 13,6 és 15,1 százalék közötti béremelést jelentett a dolgozók esetében.

– Az intézmények közül az oktatási intézmények (óvoda, bölcsőde) jelentettek, náluk nem a képviselő-testület, hanem a kormány döntése szerinti béremelés történt, 2024. január 1-jével 32,2 százalékkal emelkedett a pedagógus átlagbér – emlékeztetett a polgármester.

Czeller Zoltán szerint összességében elmondható, hogy minden intézménynél és gazdasági társaságnál megtörténtek a béremelések, ami alól kivételt képez a polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők illetménye, aminek összege a tavalyi szinten maradt.

A költségvetési tárgyalások során kizárólag az intézmények dologi kiadásai, az eszköz vásárlások terén és az intézményi fejlesztések későbbre halasztásával történtek elvonások. A képviselő-testület az intézmények dologi kiadásainak csökkentéséből származó elvonásokat költségvetési tartalékba helyezte – fűzte hozzá a város vezetője, aki szerint az önkormányzati ciklus utolsó évében a város költségvetése stabil, adóssága nincs.

Településfejlesztési projektek

A 2 milliárd 4 millió forint főösszegű költségvetésben helyet kaptak a tervezett településfejlesztési projektek, mintegy 240 millió forint összegben. A helyi tűzoltóság fenntartásához és működéséhez az állami támogatáson felül a képviselő-testület 18 millió forintot szavazott meg. A város közútjainak karbantartására 41 millió forintot terveztek. Az állami támogatásokon felül a kulturális és közművelődési feladatokra 39 millió, a városgazdálkodási feladatok ellátására 210 millió, a gyermekétkeztetésre és az időskorúak szociális étkeztetésére 38 millió forintot szavaztak meg a város közgyűlése.

Az időskorúak tartós bentlakásos ellátására fordítható, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület felé átadott támogatásra tervezett összeg 15 millió forint. Az egészségügyi alapellátás, a család-és nővédelmi egészségügyi gondozás kiadásaira a költségvetésben 29 millió forintot különítettek el.

– A költségvetés készítésével egy időben elkészült a város pénzügyi középtávú terve a 2025–2027-es évekre vonatkozóan. Helyi adóból származó bevételek esetében a középtávú terv a 2025–2026–2027-es években mérsékelt emelkedést prognosztizál. Ennek alapját a helyi gazdaság erősödése, illetve a keresetek emelkedése adhatja – mutatott rá Czeller Zoltán polgármester.

Image

Tetszett a cikk? Kérem, ossza meg!

Hírkategóriák

Népszerű hírek

Közösség

Image

+36 77 501 001

polghiv@janoshalma.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Image
H-6440, Jánoshalma, Béke tér 1., Magyarország
Image
A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje
hétfő: 8:00 - 12:00
13:00 - 16:00
kedd: nincs
szerda: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök: nincs
péntek: 8:00 - 12:00
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Szechenyi 2020 TOP_PLUSZ pályázatok