Hol legyen a szobor új helye?

Hol legyen a szobor új helye?

Hol legyen a szobor új helye?

Hunyadi János, városunk névadójának szobra 1981-ben került felállításra a Béke-téri Parkban. A szobor alkotója, Kő Pál, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett egyetemi tanár.

Sokáig megbecsült köztéri ékessége lehetett volna a városnak, ha a szobrot vandál kezek súlyosan meg nem rongálják. A felállítását követően, mondhatni a szobor életében még gyermekkorban, már csúfosan kivájt szemek, letört orr, megcsonkított fogak, és tucatnyi más sérülések borították a törökverő hős mellszobrát.

A Béke téri Park Főtér felőli részének felújítása kapcsán szóba került a szobor restaurálása, de az ekkor már súlyos beteg művész egészségi állapota miatt erre nem került sor. Kő Pál, Kossuth-díjas magyar szobrászművész 2020. június 7-én, 79 éves korában elhunyt.

A város vezetése a park felújításának idejére, állagának további megóvása érdekében a szobrot elbonttatta, jelenleg a Városgazda Kft. Mélykút úti telephelyén került tárolásra. Az Önkormányzat terveiben szerepel a Béke-téri Park Polgármesteri Hivatal felőli részének közeljövőben való felújítása is, ezért a Képviselő-testület még nem döntött a szobor további sorsáról, az új helyét még nem jelölte ki.

Hol legyen a szobor új helye? Mivel nem egyébről, mint városunk névadóját ábrázoló alkotásról van szó, a város vezetése be kívánja vonni a lakosokat a döntéshozatali folyamatba, számít a téma iránt érdeklődő emberek véleményére. A részletekről az Önkormányzat a későbbiekben hivatalos tájékoztatást ad ki.

Image

Tetszett a cikk? Kérem, ossza meg!

Hírkategóriák

Népszerű hírek

Közösség

Image

+36 77 501 001

polghiv@janoshalma.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Image
H-6440, Jánoshalma, Béke tér 1., Magyarország
Image
A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje
hétfő: 8:00 - 12:00
13:00 - 16:00
kedd: nincs
szerda: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök: nincs
péntek: 8:00 - 12:00
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Szechenyi 2020 TOP_PLUSZ pályázatok