Dr. Mikó Attila háziorvos írása

Dr. Mikó Attila háziorvos írása

Dr. Mikó Attila háziorvos írását teszem közzé az Önök tájékoztatása érdekében.

Kérem, fogadják meg a tanácsokat, jó egészséget kívánok Mindenkinek!

"A járványra a védőoltás a gyógyír
Az év eleji nyugodt időszakot követően, februártól Jánoshalmán is egyre szaporodni kezdtek a COVID-19 fertőzéses esetek.

Történt ez a korábbi járványügyi óvintézkedések mellett, jelezve, hogy bennünket is elért a korábban ismert vírus egy új, sokkal fertőzőképesebb változata.
Az elmúlt napokban, mint az ország egyéb részein, rohamosan növekvő megbetegedésszámot észlelünk. Az esetek nagy részében a szokásos vírusfertőzés tüneteit- hirtelen magas láz, nagyfokú elesettség, végtag és mellkasi fájdalom, torokfájás, száraz, vagy hurutos köhögés- jelzik a betegeink, de nem ritkán a panaszok hetekre is elhúzódnak, vagy nehézlégzéssel kiegészülve kórházi kezelést tesznek szükségessé.

A folyton változó vírus sajnos a korábban már megbetegedettek újrafertőződését is lehetővé teszi
illetve a tapasztalat alapján a fertőzést követően az esetek nagy részében, pár hónap múlva már alig tapasztalható védettség a Corona vírus ezen formája ellen. Így bizony akár évekig is játszhatja velünk macska-egér játékát ez a parányi kórokozó, újabb és újabb hullámokban tizedelve a lakosságot.
A megoldás egyetlen útja, hogy újra a régi maszkmentes életünket élhessük, a védőoltás lehet. Szerencsére a tudósok soha nem látott vehemenciával rukkolnak elő újabb és újabb vakcinákkal, melyekkel egyre nagyobb a tapasztalatunk, miután naponta milliószámra használják őket világszerte.

Itt Jánoshalmán is megkezdtük három héttel ezelőtt a védőoltások beadását. A korosztályoknak nemzetközileg is ajánlott oltási protokollokat követjük, azaz mindenki a korának, betegségének legmegfelelőbb vakcinát kaphatja. Mindegyik vakcina biztonságos, és már bizonyította hatásosságát milliós nagyságrendben is. Mi sem tapasztaltunk érdemleges mellékhatást oltott betegeinknél. A védőoltások beadását a napi rendeléstől függetlenül végezzük, így is óvva a fertőzésveszélytől a még egészséges oltandókat.

Reményeink szerint az elkövetkező hetekben nagyságrenddel több oltóanyaggal dolgozhatunk, versenyt futva a járvánnyal. Ahhoz azonban, hogy olthassunk, regisztrált páciensekre is szükség van. Mert amennyiben valaki nem regisztrál védőoltásra, azaz nem jelzi szándékát vagy a korábban kiküldött szándéknyilatkozatot visszaküldve vagy internetes felületen, akkor sajnos nem fog az oltandók listájára felkerülni. Ezért mindenképpen első lépés a regisztráció, ami egyébként semmilyen kötelezettséget nem jelent. A mostani rend szerint a betegeinket telefonon értesítjük, amikor a számukra kijelölt oltóanyagot megkapjuk, és egyeztetjük Velük a további teendőket ( aktuális egészségi állapota, melyik oltást kaphatja, oltás időpontja). A rendelőben egészségi állapot felmérés és beleegyező nyilatkozat kitöltését követően lehet megkapni a vakcinát. Ennek megtörténtéről oltási igazolványt adunk ki, melyet az emlékeztető oltáshoz vissza kell hozni.

Ha szeretnénk megóvni saját és szeretteink egészségét, bár jár némi kis kellemetlenséggel, akkor akarjuk felvenni az oltást, mert más mód nem lehetséges. Kérjük ezért Kedves Pácienseinket, hogy regisztráljanak védőoltásra, így mielőbb olthatjuk őket. Bármelyik vakcina nagyobb előnnyel és kevesebb kellemetlenséggel jár, mint egy bizonytalan, akár súlyos, vagy életveszélyes fertőzés átvészelése.

Dr Mikó Attila háziorvos"

Hírkategóriák

Népszerű hírek

Közösség

Image

+36 77 501 001

polghiv@janoshalma.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Image
H-6440, Jánoshalma, Béke tér 1., Magyarország
Image
A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje
hétfő: 8:00 - 12:00
13:00 - 16:00
kedd: nincs
szerda: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök: nincs
péntek: 8:00 - 12:00
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Szechenyi 2020 TOP_PLUSZ pályázatok