Harminc év a kultúra szolgálatában

Harminc év a kultúra szolgálatában

Harminc év a kultúra szolgálatában

Harminc év a kultúra szolgálatában - ünnepi rendezvények Városunkban más 2022. március 12-én megkezdődött az ünnepségsorozat. Szombaton délutáni, esti programsorozat az Erdélyi Hagyományokért Egyesület szervezésében pálinkaversennyel indult. Míg a bíráló bizottság tagjai kóstolgatták, s a határon inneni és határon túli párlatokat, addig az Imre Zoltán Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében megkezdődött az Egyesület ünnepi közgyűlése, melyen Bajkó Károly vetített képes előadással idézte fel három évtizedes történetük legjellegzetesebb pillanatait, és vázolta egyesületük küldetését, és annak megvalósulását. A háború és forradalmi események elől hazájukat elhagyott honfitársaink segítése céljából alakult az egyesület 1992-ben. Már viszont a magyar kultúra ápolását tűzték zászlajukra, határokon átívelve. Czeller Zoltán polgármester 30 éve Jánoshalmáért a Kultúra szolgálatában emlékplakettet adományozott az Erdélyi Hagyományokért Egyesületnek.
Ezt követően az 1996. óta működő, a néphagyományokat és az anyanyelvet őrző szenttamási Népi és Hagyományápolók Klubja Liliomfi színjátszó kiscsoportja Tóth Zoltán Bolondos királyság -királyi bolondság című improvizatív mesejátékát mutatta be. A darabot Robotka István és Robotka Angéla rendezte.

Őket követte a 20 éves topolyai Mara amatőr színház előadása. Ők Moliere a Tudós nők című drámáját mutatták be Jankovics Andrea rendezésében. Mindkét előadást vastapssal jutalmazta a közönség. Estére hajlott az idő, mire megszületett a pálinkaverseny eredménye a Gyümölcsös Vendégházban. A hét tagú bácskossuthfalvi és jánoshalmi ítészek 94 mintát kóstoltak meg, mely felülmúlta a várakozásokat. A pontszámok alapján holtversenyben három-három első, második és harmadik helyezett lett. A többiek emléklapot kaptak az első Jánoshalmi Pálinkakóstoló versenyről. A helyiek ígéretet tettek, hogy lesz folytatása a versenynek, a bácskossutfalviak pedig már hagyományokon alapuló további segítségüket ajánlották fel a későbbiekben is.

A szombati rendezvénysorozat Gyümölcsös Vendégházban megtartott Erdélyi Hagyományokért Egyesület ünnepvacsorájával ért véget. Az ünnepség sorozat március 13-án vasárnap délután a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának műsorával folytatódik. A bemutatásra kerülő zenés komédia címe: Tyúk létra, avagy mi csorog a nyakunkba .
Image

Tetszett a cikk? Kérem, ossza meg!

Hírkategóriák

Népszerű hírek

Közösség

Image

+36 77 501 001

polghiv@janoshalma.hu

Lépjen velünk kapcsolatba

Image
H-6440, Jánoshalma, Béke tér 1., Magyarország
Image
A Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadási rendje
hétfő: 8:00 - 12:00
13:00 - 16:00
kedd: nincs
szerda: 8:00 - 12:00
13:00 - 17:00
csütörtök: nincs
péntek: 8:00 - 12:00
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Szechenyi 2020 TOP_PLUSZ pályázatok